RSS Новини

 • Джери Янг напуска Yahoo!
  Един от основателите на Yahoo! – Джери Янг – напуска концерна, съобщиха източници от компанията. Освен това, той напуска и бордовете на директорите на китайската Alibaba Group и японската търсачка Yahoo!-Japan.

  В писмо, адресирано до председателя на Управителния съвет на Yahoo! Рой Босток, Янг пише, че за него е дошло време да се заеме с други проекти. Той изрази подкрепата си за Скот Томпсън като ръководител на компанията и пожела успешно бъдеще на Yahoo!.

  Янг и Дейвид Фило основаха Yahoo! през 1995 година. Янг оглавяваше компанията от 2007 до 2009 година. Според Босток, приоритет за Янг винаги са били интересите на акционерите, служителите и потребителите.

  Бившият президент на електронната платежна система PayPal Скот Томпсън оглави интернет-холдинга Yahoo! в началото на текущата година. Преди това временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор беше главният финансов директор на компанията Тимъти Морс.

  Преди това позицията бе заемана от Карол Барц, която пое ръководството на концерна през 2009 г., като смени на поста Янг. Докато беше главен изпълнителен директор, той се противопостави на продажбата на Yahoo! на Microsoft, което доведе до рязък спад в цената на акциите на компанията. Поради недоволството на акционерите тогава се наложи Янг да подаде оставка.

  Барц бе уведомена за уволнението по телефона. Причините за това така и не бяха оповестени, но, според The ​​Wall Street Journal, Бордът на директорите на Yahoo! е счел, че плановете за основните дейности на концерна не се изпълняват изцяло. Анализаторът от нюйоркската компания Evercore Partners Кенет Син съобщи в интервю за ресурса Bloomberg, че Барц често е предизвиквала недоволството на акционерите с неспособността си да се противопостави на натиска от страна на конкурентите на Yahoo! – Google и Facebook.

 • Google уволни отговорните за вандализма срещу OpenStreetMap
  Историята с актовете на вандализъм срещу отворения картографски проект OpenStreetMap (OSM) получи закономерното си продължение. Както съобщава ресурсът The Verge, интернет гигантът Google е уволнил лицата, отговорни за неправомерните действия срещу OSM. От компанията обаче заявиха, че актовете на вандализъм са били няколко десетки, а не хиляди, както беше заявено по-рано от представители на OpenStreetMap.

  Освен това, злоумишлениците, направили промените в базите данни на OpenStreetMap, по никакъв начин не са били свързани с предишния подобен случай, когато жертва на нелоялни действия стана компанията Mocality, съобщи източник от Google.

  Припомняме, че вчера представители на отворения картографски проект OpenStreetMap се оплакаха от вандалски актове, извършени от IP адреси, принадлежащи на компанията Google. Администраторите на проекта съобщиха, че някой премахва данни от ресурса или внася изменения в тях, например променяйки посоката на движение на еднопосочни улици.

  Още вчера бе изказано и мнението, което по-късно не се потвърди, че Google по никакъв начин не е свързана с актовете на вандализъм, а IP адресите на компанията се използват от начинаещ “хакер”, опитващ се да се забавлява или да задоволи самолюбието си. Интернет гигантът реагира оперативно на информацията от OSM и увери, че ще проучи ситуацията, а виновните ще бъдат идентифицирани и наказани.

 • "Краят на интернет" се отлага – SOPA ще бъде основно преработен
  Под натиска на общественото мнение и администрацията на САЩ авторите на антипиратския законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act) се съгласиха да премахнат най-спорните положения от документа. Така противниците на най-строгия американски законопроект в историята удържаха две стратегически победи – от една страна, те бяха подкрепени от администрацията на САЩ, а от друга – принудиха авторите на проекта да изключат от него най-противоречивите текстове.

  За готовността да бъдат направени промени в SOPA, внесен за разглеждане в американския Конгрес, съобщи авторът му Ламар Смит.

  Според него, от текста на документа ще бъде заличена статията, задължаваща хостинг компаниите и доставчиците на интернет услуги и търсачките, при искане от страна на притежателя на авторските права да блокират сайтове, за които се предполага, че нарушават авторски права.

  Това се случи само няколко дни, след като администрацията на САЩ директно изрази отрицателно отношение към SOPA. На 14 януари в официалния блог на администрацията беше публикувано съобщение, че приемането на закона заплашва свободата на словото в интернет и възпрепятства развитието на глобалната мрежа, а към критиките се присъедини и президентът на страната Барак Обама.

  Едновременно с това, в блога бе заявено, че интернет пиратството е сериозен проблем, който изисква законодателно решение.

  Ще припомним, че в сегашния си вид законопроектът SOPA дава на правителството на САЩ и притежателите на авторски права и търговски марки правото да изискват от съда да блокира достъпа на американските граждани до ресурси, свързани с нарушаване на интелектуалната собственост, както и до сайтове, търгуващи с пиратски или фалшиви продукти. В законопроекта се предлагаше блокирането на достъпа до сайтовете да става чрез системата DNS, като с изпълнението на тази задача бяха натоварени интернет провайдърите.

  Ламар Смит

  Общественият натиск принуди защитника на авторските права Ламар Смит да се откаже от законопроекта SOPA в първоначалната му форма. “Проведох серия от консултации с представители на развлекателната индустрия и мисля, че трябва да изключим от Stop Online Piracy Act блокирането посредством DNS. Освен това, трябва по-внимателно да проучим въпросите, възникнали вследствие на настоящото предложение. Но смятаме да продължим да търсим начини да спрем продажбата на нелегално съдържание в САЩ”, заяви авторът на документа.

  Както отбелязва агенция “Ройтерс”, законът е насочен не само към съдържанието в цифров вид, но и към всички продукти, продавани чрез интернет, включително лекарствени препарати и потребителски стоки. По изчисления, направени от Смит, пиратството и търговията с нелегални и неистински стоки ежегодно лишават американската икономика от 100 милиарда долара. Критиците на законопроекта обаче твърдят, че в действителност щетите, които понасят компаниите, далеч не са толкова големи.

  Освен това, осигуряването на възможност за блокиране на сайтове чрез системата DNS би било съпътствано и от премахване на някои протоколи за сигурност като DNSSEC, пояснява изданието VentureBeat. Това означава, че нивото на безопасност в глобалната мрежа ще бъде понижено, което е недопустимо в ерата на растеж на количеството и разнообразието на заплахите в интернет.

  След внасянето на SOPA в Конгреса на САЩ през ноември 2011 г. срещу DNS-блокирането се обявиха утвърдени интернет гиганти като Google, Yahoo! и Facebook, които се присъединиха към нарастващата група от компании, недоволни от подхода на американските власти. Противниците на SOPA заявиха, че законопроектът всъщност означава установяване на цензура в Интернет, които не само е в противоречие с демокрацията, но също така ще се отрази крайно негативно върху развитието на интернет и IT индустрията като цяло. Главата на антивирусната компания Kaspersky Lab Евгений Кашперски също разкритикува остро SOPA, а KL в знак на протест срещу законопроекта напусна Асоциацията на притежателите на авторски права (BSA).

  По време на дебата по законопроекта поддръжниците му изказаха твърдения, че интернет компаниите манипулират общественото мнение, говорейки за защита на потребителите и демократични принципи. Ламар Смит открито заяви, че интернет гигантите защитават своите печалби, които ще намалеят, ако достъпът до част от сайтовете, към които те пренасочват своите посетители, бъде закрит. По-специално, Ламар посочи гиганта Google, на когото през 2011 г. беше наложена глоба в размер на 500 милиона щатски долара за това, че в продължение на седем години е помагал на канадски фармацевтични компании да продават нелегални лекарствени средства на американски граждани.

  Ще припомним също, че против SOPA се обявиха и едни от най-големите интернет ресурси като онлайн енциклопедията Wikipedia и социалният новинарски сайт Reddit.

 • Oracle пуснаха нов пакет от обновления
  Oracle пуснаха обновленията за продуктите си за месец януари (January Critical Patch Update), които са предназначени за поправянето на 78 нови уязвимости в продуктите на компанията.

  Този пакет от обновления поправя някои важни уязвимости, които позволяват на атакуващия да установи отдалечен достъп до уязвимите системи. От компанията съветват потребителите, които ползват Oracle Database, Oracle Outside, Oracle Sun Product Suite и Oracle VM VirtualBox незабавно да инсталират обновленията, за да се осигурят срещу потенциални злонамерени атаки.

  “До инсталирането на обновленията е възможно да намалите риска от успешни атаки с блокирането на мрежовите протоколи които са нужни за такива атаки. За атаките, които изискват определени привилегии или достъп до хранилища, отстраняването на привилегиите или възможността за достъп до хранилищата от потребителите, които не се нуждаят от тях също може да спомогне за намаляването на риска от успешни атаки,” съобщиха от компанията.

  Тук можете да видите пълния списък на продуктите изложени на риск.

 • OpenStreetMap се оплака от вандали с IP адреси на Google
  Картографският проект OpenStreetMap (OSM), чиято цел е създаването на свободна и безплатна подробна карта на света, се оплака от актове на вандализъм. Те са били извършени от IP адреси, принадлежащи на компанията Google. В блога на OSM се съобщава, че някой премахва данни от ресурса или внася изменения в тях, например променяйки посоката на движение на еднопосочни улици.

  IP адресите, от които са засечени вандалите, са собственост на Google и географски се намират в Индия. Същите адреси по-рано бяха замесени и в друг скандал – тогава цел на злоумишлениците беше компанията Mocality, чиято база данни стана достояние на служители на Google, които използваха получената информация за свои цели и нарушиха всички правила за водене на бизнес. По-късно Google се извини, като съобщи, че “всички виновни ще бъдат открити и против тях ще бъдат предприети съответните наказателни мерки”.

  Сегашната ситуация се утежнява и от факта, че OpenStreetMap може да се разглежда и като потенциален съперник картографската услуга на Google. От друга страна обаче, всеки проект с отворен код винаги може да се превърне в мишена за хора, желаещи да задоволят самолюбието си или считащи себе си за “хакери”.

  Както и в случая с Mocality, корпорацията Google обещал да разследва случилото се и да изясни кой стои зад описаните актове на вандализъм.

 • Лондонският научен музей събира благотворително 3D образи на човешки лица
  Ако случайно ви се отдаде възможност да посетите Лондонския научен музей в близкото бъдеще, можете да станете част от благородна кауза, която използва новите технологии, за да подпомогне развитието на медицината. В помощ на лекарите, специализиращи се в пластичните операции за отстраняване на физически недостатъци, музеят събира триизмерни изображения на колкото се може повече живи лица.

  Инициативата на Лондонския научен музей има за цел да сканира човешките лица с помощта на 9 отделни камери. Участието в 3D Stand е по желание, като посетителите в музея сами решават дали искат да подкрепят благородната кауза. След заснемането на образа информацията се изпраща до огромна база данни и след като дадете вашето разрешение, те могат да бъдат използвани за по-ефективно лечение на пациенти, претърпяващи пластична операция на лицето.

  Отговорник на проекта е д-р Крис Абела от болницата Great Ormond Street. Той споделя, че, използвайки събраните изображения, хирурзите ще могат по-лесно да разберат как точно работи човешкото лице и какви точно различни форми на лицата съществуват. С тази допълнителна информация хирургичните манипулации могат да бъдат планирани още преди действията на хирурга, за да се предвиди по-точно какъв ще бъде финалният резултат.

 • Новата цел на Anonymous е белгийският съюз за анти-пиратство
  Хактивистската група Anonymous си постави нова цел, за която те вярват, че представлява заплаха за човешките права и свободата на словото. Съюзът за анти-пиратство на Белгия е новата цел на хакерите, след като от съюза издадоха съдебна заповед, която задължава доставчиците на интернет да блокират достъпа до Pirate Bay.

  “Холандските бойни кораби успешно потеглиха! Отлична работа, за съжаление Белгия трябва да се споразумее с няколко доставчици на интернет за да забранят достъпа ни до сайтове като The Pirate Bay. Това е директна атака срещу правата и свободата ни на слово. Няма да толерираме това,” казаха Anonymous.

  Anonymous бяха започнали подобна кампания във Финландия, където органите за анти-пиратство станаха главната цел след издаване на подобна съдебна заповед. Финландските Anonymous удариха сайтовете ifpi.fi и antipiracy.fi с масивна атака от тип “Distributed Denial of Service (DDoS)”, и ги задържаха извън линия за няколко дни.

 • Apple строят стъклен, прозрачен магазин в Южна Франция
  Eдин от най-интересните дизайнерски проекти за магазин на Apple ще бъде създаден съвсем скоро в Екс ан Прованс, Южна Франция. Архитектурното решение включва изцяло остъклена конструкция, изпълнена благодарение на напредъка на новите технологии. Материалите и разработката на фасадата ще бъде разработена от доставчиците на стъкла за продуктите на Apple.

  Според местната преса, на мястото на бъдещият магазин на Apple в момента се помещава туристически офис с не особено привлекателен вид. Приложеното изображение, визуализация на бъдещата постройка, показва, че магазинът ще бъде само на един етаж, директно стъпил върху каменния площад. Фасадата е изцяло решена от стъкло, а декорацията на единствената стена и тавана е в бежови тонове. Според източниците, новото архитектурно решение е повлияно от вече съществуващият магазин на Apple, Upper West Side в Ню Йорк.

  Според традициите на Apple изображенията не показват нито едно лого или издайнически детайл, по който можем да съдим за предназначението на помещението. Въпреки крехкия си вид, обаче, магазинът е проектиран според стандартните за да бъде гарантирана неговата устойчив срещу земетръси. Освен това дизайнът на сградата е трябвало да съвпадне с решението на останалите постройки, които наскоро са били обновени. Според пресата, новият магазин ще отвори врати в края на 2012г. или в началото на 2013г.

 • Обновлението до Android 4.0 за Asus Transformer TF101 е почти готово
  С наближаването на февруари, от Asustek още веднъж потвърдиха, че обновлението до новата версия на операционната система на Google (Android 4.0 Ice Cream Sandwich) за таблета Transformer Prime TF101 е във финален стадий на разработка.

  След като вече са уведомили Google, от тайванската компанията сега очакват одобрение от гиганта за пускане на официалната портната версия на Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) за Asus Transformer Prime TF101.

  Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) е “в процес на одобряване от Google. След като получим одобрение, ще можем да го пуснем,” съобщиха представители на Asustek във Facebook.

  Само преди една седмица от Asustek заявиха, че обновлението ще е достъпно в началото на февруари и притежателите на таблета Transformer Prime TF101 в Северна Америка и Тайван ще бъдат първите, които ще получат обновлението. Малко след това останалите потребители също ще могат да обновят таблетите си до Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS).

Digest powered by RSS Digest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.