RSS Новини

 • Англоезичният раздел на Wikipedia ще спре за 24 часа като протест срещу SOPA
  Интернет енциклопедията Wikipedia планира да деактивира англоезичния си раздел в знак на протест срещу разглеждания в Конгреса на САЩ антипиратски законопроект, известен като SOPA (Stop Online Piracy Act). По-рано срещу SOPA се обявиха много интернет компании, които смятат, че проектът е прекалено радикален и нарушава правата и интересите на спазващите закона потребители, както и тези на бизнеса.

  Основателят на Wikipedia Джими Уейлс потвърди в своя микроблог в Twitter, че Wikipedia ще спре достъпа до англоезичния си вариант за 24 часа като протест срещу SOPA. Това ще се случи утре, 18 януари, в полунощ според часовата зона във Вашингтон, САЩ, или в 7 часа сутринта българско време. Ще припомним, че потребителите и редакторите на Wikipedia в продължение на вече повече от два месеца обсъждат целесъобразността на подобна стъпка и своите действия като цяло в отговор на новия американски законопроект.

  Фондацията Wikimedia, отговорна за работата на онлайн енциклопедията, все още събира мнения от потребителите и окончателното решение ще бъде взето в следващите часове, но много от тях считат, че то трябва да бъде в полза на изключването на ресурса, тъй като това ще вдъхнови за подобни действия и други сайтове. Така в глобалната мрежа ще се надигне вълна от протести, а това вероятно ще има отрезвяващ ефект върху действията на кино- и звукозаписните компании.

  “Очакваме мащабни протести”, казва Джей Уолш, говорител на Wikimedia.

  В Италия подобна стъпка, предприета от администрацията на енциклопедията преди няколко месеца в отговор на опита за приемане на подобен закон, доведе до цялостно преразглеждане на спорния законопроект.

  В своя микроблог Уейлс привежда статистика на аналитичната компания comScore, според която англоезичният раздел на Wikipedia ежедневно се посещава средно от 25 милиона потребители. Като цяло, ресурсът е един от най-популярните сайтове в света.

  Протест срещу законопроекта предприеха и други интернет компании. Така например, социалният новинарски сайт Reddit също ще спре работа за 12 часа.

  Законопроектът SOPA, активно лобиран от големите играчи в американската звукозаписна и киноиндустрия, и по-специално от организациите RIAA (Recording Industry Association of America) и MPAA (Motion Picture Association of America), предвижда възможност с решение на съда да бъде спиран достъпът до всеки интернет ресурс, който публикува нелицензирано съдържание, дори ако собственикът на услугата няма отношение към разпространението на такова съдържание.

  Според опонентите на закона, SOPA се основава на предположението, че всеки е виновен до доказване на противното, а ако законопроектът бъде приет, притежателите на авторски права ще могат да осъдят на практика всеки потребител в мрежата и да нанасят непоправими щети дори и на най-големите интернет компании.

  Против SOPA в сегашния му вид се обявиха компании като Facebook, Twitter, Mozilla, eBay и Google. Към протестиращите се присъедини и руската компания “Kaspersky Lab”. Както пише изпълнителният директор на антивирусната компания Евгений Кашперски в своя блог, “КL” е напуснала асоциацията Business Software Alliance, след като тя е изразила подкрепа за SOPA, “без да се посъветва с никого”. След това действие BSA е ревизирала гледната си точка и също е отказала да подкрепи SOPA.

  Изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло обаче счита, че “изключването на ресурси в знак на протест е глупаво”, предава ресурсът The Next Web. Ръководителят на Twitter подчерта, че микроблогинг услугата също е против SOPA, но ще продължи да функционира нормално. Дик Костоло се съмнява, че компании като Google и Facebook ще последват примера на Wikipedia.

  “Да се реагира на проблемите в политиката на една нация със закриване на бизнеса по целия свят е глупаво”, смята Дик Костоло. При това той обаче подчерта, че не може да дава оценки за решението на ръководството на Wikipedia, тъй като не разполага с пълна информация.

 • IBM започнаха работа по свръх- издръжливи батерии за електромобили
  Eдин от недостатъците на електромобилите, въпреки тяхната висока екологична оценка е ограниченото време на ползване при зареждане на батерията. Те са подходящи за градски условия и за изминаване на по-кратки маршрути, но ако изминавате по-дълъг маршрут ежедневно трябва да зареждате автомобила си всяка нощ. Това е така, защото електрическите станции за зареждане все още са голяма рядкост и батерията може да се зареди само у дома.

  С оглед на създалата се екологична ситуация на световно равнище, инженерите от IBM предприеха разработката на нова батерия, която според докладите ще може да издържи на преходи до 800км. Устройството ще бъде стандартна литиево-йонна батерия, но самите литиево-йонни клетки ще бъдат разработени по нова технология. Тя ще удължи живота на батерията, като ще намали значително теглото й и ще позволи задържането на по-голямо количество енергия.

  Ако всичко върви по план, проектът ще бъде завършен до средата на 2013г. и през следващите осем години новите батерии вече трябва да започнат масовото си производство. Прототип, който да бъде демонстриран пред публика можем да очакваме отново следващата година. Това е един от многото проекти, които IBM разработват в областта на технологиите за електричен транспорт. Всъщност корпорацията беше поставена начело на списъка с патенти в САЩ. Само през изминалата година от IBM са регистрирали 6180 патента за различни технологии, чиито приложение в реални продукти може и никога да не бъде реализирано.

 • Бяха хакнати фондовата борса и националната авиокомпания на Израел
  Официалните сайтове на националната авиокомпания на Израел, El Al и фондовата борса на страната бяха свалени след проникване в системите им от група палестински хакери, наречени Nightmare.

  От Ynet съобщиха, че са научили за операцията още преди провеждането на атаките. Представители на фондовата борса заявиха, че системите, които управляват търговията са отделни от публичните сайтове, които са засегнати от кибер-атаката.

  Междувременно кибер-войната между израелци и араби продължава да ескалира, тъй като израелският хакер Hannibal, който твърди, че е “евреин, който живее някъде по света,” публикува детайли за Facebook акаунти на 20000 арабски потребители. Той също твърди, че притежава информация, която може да повлияе на банковите сметки на 10 милиона граждани на от Иран и Саудитска Арабия.

  От Ynet също казаха, че са проучили твърденията на Hannibal и са потвърдили, че публикуваните детайли са истински и позволяват неоторизиран достъп до Facebook акаунти на засегнатите потребители.

 • Symantec обяви придобиването на LiveOffice
  Корпорацията Symantec обяви днес придобиването на LiveOffice, доставчик на облачни услуги за архивиране и съхранение на данни. Обявената сума на сделката по закупуването на калифорнийската компания LiveOffice е 115 милиона долара.

  Понастоящем LiveOffice предлага редица решения от клас e-discovery за електронна поща, мигновени съобщения, социални медии, споделяне на файлове и други приложения, работата с които трябва да отговаря на определени изисквания за безопасност. Според сайта на LiveOffice, услугите на компанията се използват от около 20 000 индивидуални и корпоративни потребители от 50 страни.

  От Symantec заявиха, че настоящата покупката разширява портфолиото на компанията в областта на разработките за изпълнение на изискванията на регулаторните органи, позволявайки на компаниите да изберат най-приемливите за своите нужди решения – локални, облачни или хибридни. По-рано LiveOffice беше интегриран с продукта Clearwell eDiscovery Platform, който координира информационни архиви за съответствието им с изискванията за информационна сигурност. Symantec купи компанията Clearwell през юли 2011 година.

  Сега LiveOffice предоставя неограничено дисково пространство на потребителите, работещи по някой от платените планове на компанията. Symantec възнамерява да интегрира решенията LiveOffice в продуктите Enterprise Vault и Clearwell eDiscovery Platform.

 • Обама разкритикува антипиратския законопроект SOPA
  Американският президент Барак Обама разкритикува законопроекта SOPA, имащ за цел борба с онлайн пиратството. Според него, Белият дом подкрепя официално борбата срещу пиратството в интернет. “Но ние няма да подкрепим законопроект, който ограничава свободата на словото, увеличава риска от престъпления в киберпространството или по друг начин пречи на развитието на интернет като цяло”, отбеляза Барак Обама.

  По думите на президента на САЩ, “интернет пиратството, източник на което са чужди сайтове, действително е сериозна заплаха, която изисква определени стъпки.” Обама вярва, че мерките, заложени в SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (Protect IP Act) трябва да бъдат насочени преди всичко срещу “неамерикански” сайтове.

  Според него, действията, регламентирани в законопроектите, не трябва да имат неблагоприятен ефект върху малкия и среден бизнес.

  SOPA предизвика вълна от критики от страна не само на обикновените интернет потребители, но и от големи компании. През декември 2011 година, например, за намерението си временно да затвори онлайн енциклопедията Wikipedia в знак на протест срещу SOPA заяви нейният основател Джими Уейлс. Своето недоумение от планираните в тях мерки изразиха и Epic Games, Riot Games, Frozenbyte, Red 5 Studios и други.

 • Игра по картите на Google Maps през февруари в Google+
  Комбинацията между Google Maps и Google+ за интернет игра може да не звучи много впечатляващо, но съвсем скоро ще имате шанса да прецените сами. Това ще се случи през февруари и засега само потребителите на Google+ ще имат възможността да изтеглят играта. В момента тя се рекламира със слогана “Play your world, like never before” и няколко видеа-превюта, но самата игра все още не е налична.

  Играта се базира на технология, разработена от програмистите на Google Maps. Тази технология, наречена WebGL, работи с уникален 3D енджин за графиката. Изключителното е, че можете да виждате 3D уеб графиката без да инсталирате допълнителни драйвъри или софтуер.

  Има още една спецификация, включена в програмата. Преди време Google купиха ZAGAT – сайт за оценки и ревюта на заведения за хранене. Ако на играта преминете през оценени от ZAGAT заведения, ще получите повече точки. За съжаление, на urlwww.zagat.com/url можете да видите оценки на заведения в много държави, но не и България.

  Отдолу можете да видите видео, показващо идеята на играта, която се очаква да бъде пусната след месец, а също и да пробвате демо тук/i.

Digest powered by RSS Digest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.